Veelgestelde vragen

Lees hieronder de veelgestelde vragen. Staat jou vraag er niet bij? Neem dan contact op, ik help je graag verder.

Slaapcoaching door Sara is voor iedereen bij wie het slapen niet gaat zoals hij of zij wil. Ook als je voor je gevoel een simpele vraag over slapen hebt, denkt Sara graag met je mee.

Al vóór de geboorte begeleid ik ouders om ze optimaal voor te bereiden op het slapen van de kleine. Dat heet Sleep Shaping. Ook in de eerste prille maanden begeleid ik ouders, door middel van sleepshaping of systemisch. Vanaf ongeveer 5 maanden kun je starten met een slaapcoachtraject, maar alleen als je kleintje er klaar voor is. We bespreken dit tijdens de kennismaking.

Soms direct maar vaak al binnen een paar dagen zie je verandering als je het persoonlijke slaapplan volgt. Voorwaarde is wel dat je het slapen écht aan wil pakken. Het gaat niet vanzelf 😉 Binnen twee weken zie je een mooie verandering en in de weken daarna houd je deze verandering vast zodat het ‘nieuwe’ slapen de gewoonte wordt.

Of slaapcoaching succesvol is, hangt voornamelijk af van jullie als ouders. Jullie gemotiveerdheid en liefdevolle consequentheid is nodig om het slaapplan tot zijn recht te laten komen. Maar je staat er zeker niet alleen voor; ik begeleid jullie stap voor stap!

Ik ben geen voorstander van je kindje ‘zomaar’ te laten huilen. Maar ik kan niet garanderen dat er geen tranen zullen zijn. Kindjes kunnen huilen omdat de nieuwe manier van slapen wennen is. Als je kindje huilt, kan je vaak dicht bij hem blijven en begeleiden naar slapen. Onthoud dat goed slapen superbelangrijk is ook voor de optimale ontwikkeling van je kindje. Bij slaapcoaching kijken we altijd samen naar hoe we jouw kindje op liefdevolle manier (weer) kunnen leren slapen.

Veel ouders twijfelen lang voordat ze contact met mij opnemen. Ze krijgen weer een sprankje hoop als hun kleintje weer een nachtje beter slaapt. En wat is nou het juiste moment om te starten? Deze twijfels zijn herkenbaar. Twijfel jij ook? Je kunt me altijd bellen voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. We bespreken dan ook je twijfels en ik geef je eerlijk advies: nog even wachten of toch maar meteen starten?  

Het is zo begrijpelijk dat je moe bent. En het is geen reden om te wachten. Sterker nog: door de gerichte aanpak en inzichten die ik ouders bied, krijgen ze na de kennismaking of intake vaak ‘zin’ om samen met het slapen aan de slag te gaan. Het slaapplan en de slaapcoaching geven het gevoel van grip weer terug en dat geeft nieuwe energie. En wanneer je kindje straks weer goed slaap, kan jij ook weer bijslapen.

Ja, dat kan zeker! Slaapcoaching heeft geen invloed op jouw borstvoeding. Het kan juist heel fijn zijn voor de verbinding en vertrouwdheid tussen jou en je kindje om tijdens het traject te blijven borstvoeden.

Ik ben gecertificeerd slaapcoach en volgde daarnaast een opleiding voor systemisch werken. Door mijn systemische bril kijk ik verder dan de slaapproblemen; ik bekijk ook factoren die een mogelijke rol kunnen spelen bij het slapen (bijvoorbeeld zware zwangerschap, pittige bevalling, sterfte en verlies van een tweelingbroertje of -zusje, stress, zorgen, ziekte, hoog-gevoeligheid, boosheid, scheiding). De systemische bril is niet altijd nodig, vaak volstaat ‘puur’ slaapcoachen, maar indien gewenst nemen we dit mee.

Dan bespreken we die en kijken we samen wat jullie willen. Zo kan het voldoende zijn om deze factoren in het slaapcoachtraject te integreren of kunnen we kiezen voor een familieopstelling of verdiepende coaching. Vaak kiezen ouders voorafgaand aan of tijdens het slaapcoachtraject voor het doen van een familieopstelling. De ervaring leert dat dit een vruchtbare bijdrage levert aan het zichtbaar maken van processen die in de diepte spelen.

Zeker niet! Uit de kennismaking en intake blijkt wat jullie wensen als ouder(s) zijn en waar jullie naar op zoek zijn. Ik hoor jullie verhaal aan en vraag door om meer duidelijkheid te krijgen in mogelijke oorzaken van de slaapproblemen. Zie ik aanknopingspunten vanuit systemisch oogpunt, dan bespreken we dit vrijblijvend.

Nee, dat is niet nodig. Ook op afstand kan ik systemisch slaapcoachen. Alleen: als je een familieopstelling wil, is het wel nodig dat je naar Zeist komt.