De overgang van zomertijd naar wintertijd: hoe help ik mijn baby of kind?

Had je baby of kindje al moeite met slapen? Werd hij of zij consequent heel vroeg wakker, waren de nachten gebroken? Of had je het slapen eindelijk op de rit? Dan is daar de wintertijd om dat gekoesterde ritme weer te verstoren. 

Weet je nog, dat in het pré-kinderen tijdperk de wintertijd een winsituatie was, vanwege het extra uurtje slaap? In het huidige tijdperk, als ouder, brengt deze overgang vaak de nodige rommelige of korte nachten met zich mee. Wist je dat het mogelijk is om deze overgang van zomertijd naar wintertijd soepel(er) te laten verlopen? In dit blog lees je hoe. 

Wanneer gaat de wintertijd in?

De nieuwe tijd gaat in op zondag 30 oktober 2022. Je hebt daarom nog even de tijd om onderstaande tips door te lezen :-) en toe te passen.

Je kind op een liefdevolle manier laten wennen aan de nieuwe tijd

Mijn advies is om je kind op een rustige manier te laten wennen aan de nieuwe tijd. Dit doe je door een paar dagen voor de overgang naar de nieuwe tijd je kind wat later naar bed te brengen. Zo kun je dit aanpakken.

Steeds iets later naar bed 

Je kan je kindje’s bedtijd geleidelijk aan verlaten. Iedere dag breng je je kind 10 à 15 minuten later naar bed. Start met de nieuwe bedtijd op de woensdag, donderdag of vrijdag voordat de klok verzet wordt.

Ligt je kind normaal om 19.00 uur in bed? Dan ga je de bedtijd nu iets oprekken naar 19.10 of 19.15 uur. De dag erna verlaat je de bedtijd opnieuw met 10 à 15 minuten. Zo werk je toe naar een bedtijd richting 19.45/19.50 uur op zaterdagavond.

Verlaat het gehele ritme

Je verlaat niet alleen de bedtijd maar ook het moment van avondeten en opstaan. Zo wordt het hele ritme iets later. Heeft je kind moeite om langer wakker te blijven met het oprekken van de bedtijd? Zorg dan dat je je kindje meer blootstelt aan licht. Dit werkt activerend. Wilde activiteiten zorgen er ook voor dat je kindje wakker blijft, maar ze zorgen er ook voor dat je kind mogelijk over de vermoeidheid heen raakt en daardoor juist moeite heeft om in slaap te vallen. Dus dat is niet raadzaam om net voor bedtijd te doen.

Manage je eigen verwachting

Sommige kinderen hebben meer moeite met de overgang naar de nieuwe tijd dan andere kinderen. Hoe frustrerend het misschien ook kan zijn dat je kind ondanks al je moeite toch onrustig blijft slapen of vroeg wakker wordt. Heb geduld! Ik weet het, het is niet wat je wil horen, maar sommige kinderen hebben meer tijd nodig. Wees lief voor jezelf en geef jezelf niet de schuld.

Het is goed om je verwachting vooraf te managen. Stel jezelf erop in dat je kind niet van zaterdag op zondag perfect slaapt/wakker wordt. Ook na een week hoeft dit nog niet zo te zijn. Blijf liefdevol en geduldig naar je kind en forceer het niet. Geef je kind de tijd die het nodig heeft en zorg goed voor jezelf. Ga zelf ook eerder naar bed, zodat je zelf niet oververmoeid raakt.

Wat als je kind voor 6.00 uur wakker is?

Tussen 6.00 en 7.30 uur is een ‘normale’ tijd voor kinderen om wakker te worden. Maar omdat de klok verzet is, worden veel kinderen voor 6.00 uur wakker. Wat kan je dan het beste doen?

Blijf in de donkere slaapkamer

Blijf met je kind in de donkere slaapkamer en sta pas op als het tijd is om op te staan. Voordat je je kind uit bed haalt verlaat je eerst even de kamer. Je wacht buiten de kamer en gaat na ongeveer 15 seconden heel vrolijk en enthousiast naar binnen. Je start nu samen de dag, zodat je kind weet dat het tijd is om uit bed gehaald te worden. Juist omdat het tijd is om op te staan en niet omdat je kind wakker is. 

Het kan soms best even duren voordat je kind langer doorslaapt in de ochtend. Belangrijk is dat je op een liefdevolle manier consequent blijft, zodat je kind de ruimte krijgt om aan de nieuwe tijd te wennen.

Let op vermoeidheidssignalen

Wat ik vaak zie is dat kinderen oververmoeid raken na de ingang van de nieuwe tijd. Zeker bij kinderen die voor de nieuwe tijd ook moeite hadden met (door)slapen. Door de nieuwe tijd slapen ze vaak (nog) minder en worden ze vroeger wakker, waardoor ook het slaapritme overdag uitdagender is. 

Blijf daarom goed naar je kind kijken. Zie je vermoeidheidssignalen? Kijk dan goed naar de slaapbehoefte van je kind en rek het niet te lang en werk rustig toe naar de nieuwe tijd.

Behoefte aan hulp?

Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je zelf moe en weet je even niet hoe je meer rust in het slapen krijgt? Als geen ander weet ik hoe uitdagend het is als het slapen niet zo gaat als je wilt. Ik help je graag verder. Laat een bericht achter en dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in.

Geef een reactie