Workshop Familieopstellingen

Een familieopstelling is een krachtige manier om onzichtbare, diepliggende patronen zichtbaar te maken. Je wordt je bewust van wat er in de diepte speelt en waar patronen vandaan komen. Vanuit dit inzicht volgt veelal een gevoel van rust, en kun je effectief verder werken. 

Als ervaren systemisch coach, begeleid ik je door dit proces heen met een doortastende, respectvolle en warme aanpak. Ik let daarbij niet alleen op woorden, maar ook op lichaamshouding. Ik krijg vaak terug van mijn klanten dat ze zich echt gezien voelen.

Thema’s waarbij familieopstellingen jou o.a. kan helpen:

  • Voel je dat je vaak op de rem staat zonder dat je weet wat je nou eigenlijk precies tegenhoudt?
  • Wil je de vraagstukken die al tijden aan je knagen nu écht aankijken zodat je ontspannen en met zelfvertrouwen het leven dat JIJ wilt gaat leven
  • Vind je het lastig om je echt te verbinden met een ander, in relaties en/of vriendschappen?  
  • Heb je moeite met het verwerken van traumatische ervaringen waardoor je niet verder komt?
  • Zie je aan je kind dat hij/zij niet lekker in zijn/haar vel zit? Botst het tussen jullie? Is er veel boosheid en begrijp je niet waar het vandaan komt?
  • Verloopt je relatie met je ouders stroef? Voel je een boosheid, gemis of voel je je misschien verantwoordelijk voor hun?
  • Heb je moeite om je grenzen aan te geven? Neem je jezelf voor om de volgende keer echt nee te zeggen en hoor je jezelf toch weer ja zeggen?

Wat op de goede plek staan kan doen…

Je bent altijd onlosmakelijk met je familiesysteem verbonden. Iedereen heeft daarin een unieke plek.

Als je op jouw unieke eigen plek staat, vang je de onzichtbare stroming op die je een natuurlijke kracht geeft. Het wordt haarfijn zichtbaar in een opstelling, of je op jouw unieke plek staat of niet. En vanuit dat inzicht kan je weer afdalen naar jouw eigen unieke plek.

“Als vraagsteller vond ik het fijn dat je echt oog voor mij had. Dank voor de fijne en veilige sfeer die je tijdens de opstellingendag hebt neergezet. Het voelde kloppend. Ik kom graag nog eens bij je terug.”

Dit kun je verwachten bij een workshop familieopstellingen.

Bij een workshop familieopstellingen zijn ongeveer veertien deelnemers aanwezig. Zes daarvan brengen een eigen vraag in, de andere acht deelnemers zijn aanwezig als representant. 

Wat doet een vraaginbrenger?

Als vraaginbrenger breng je een vraag of thema in rondom je familiesysteem waarvan je merkt dat het je belemmert.

Misschien voel je duidelijk dat je last hebt van een patroon dat zich moeilijk laat doorbreken, maar vind je het lastig om een vraag te formuleren? Dat is geen probleem. We kijken hier samen naar. Wees welkom om jouw vraag in te brengen!

Wat doet een representant?

In de opstelling worden representanten ingezet voor bijvoorbeeld je vader en je moeder en wordt helder of je op jouw eigen unieke plek staat.

Als representant kan je gevraagd worden om deel te nemen aan de opstelling van een ander. Hierdoor ervaar je zelf ook hoe het is om in bepaalde rollen te staan. Dat kan helend werken en iets in beweging zetten.

Als representant help je dus niet alleen anderen, maar krijg je zelf ook nieuwe inzichten. Om die reden komen mensen regelmatig als representant naar een workshop familieopstellingen! 

Hoe anderen hun familieopstellingen ervaarden

“Na mijn opstelling van afgelopen zondag voel ik zoveel rust en ik zie ook meer rust bij mijn oudste dochter. Het is alsof er een last van haar af is gevallen. Ze zorgt niet meer voor mij en is veel vrijer. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet.”

“Als representant kon ik sommige vraagstukken ook op mezelf betrekken en heb ik er heel veel aan gehad. Enorm magisch om de krachten en emoties die er vrij komen te ervaren. Sara leidde deze dag professioneel. In alle rust en met hele mooie vragen aan de kandidaten die de eigen opstelling kregen.”

“Ik had nog geen ervaring met familieopstellingen maar voelde me direct op mijn gemak door Sara haar warme uitstraling en kundige begeleiding. Dit was een hele waardevolle en bijzondere ervaring. Het heeft mij zoveel gebracht”

“Zonder twijfel een enorme aanrader. Ik voelde me heel veilig en had alle ruimte om echt mezelf te zijn. Jouw manier van begeleiden is respectvol, doortastend en heel kundig.

“Zo vast als ik zondag zat en niets meer voelde in mijn eigen opstelling, zo vrij en in mijn kracht (dus ook bij mijn gevoel!) en energie zit ik sinds gisteren. Dank voor de opening in het volgende traject in mijn ontdekkingsreis en heling.“

“Mijn hele leven heb ik al last van lichamelijke klachten en vermoeidheid. Nu na mijn opstelling voel ik meer rust maar tegelijkertijd zoveel meer energie. Iets wat nieuw voor mij is. Heel blij mee. Dankjewel.”

FAQ

Waar vindt de workshop plaats?

De workshop familieopstellingen vinden plaats in Stal den Eijck op Landgoed. Vollenhoven in de Bilt (naast Utrecht) of bij Fort aan de Klop in Utrecht. 

Stal den Eijck is een prachtige rustige locatie midden in het land met gratis parkeergelegenheid voor de deur. Op deze locatie ben je even uit de hectiek van de dag.

Fort aan de Klop is eveneens een prachtige locatie die goed te bereiken is en waar je even tot rust kunt komen. Vanaf de gratis parkeerplaats is het een stukje lopen naar het fort.

Moet ik als vraaginbrenger een duidelijk geformuleerde vraag hebben?

Het is belangrijk dat je als vraaginbrenger een vraag, thema of belemmerend patroon hebt wat je verder zou willen onderzoeken. Dit kan ook een bepaald gevoel zijn, dus dat je je somber voelt of boosheid/angsten kent.

Je vraag hoeft niet helder en perfect geformuleerd te zijn. Hier kijken we naar op het moment dat je je vraag inbrengt. Vragen kunnen ook betrekking hebben op je werk of bijvoorbeeld ziekte en/of aandoening. 

Wat is een representant?

Bij een familieopstelling worden representanten opgesteld voor leden of gebeurtenissen van een familiesysteem van de vraaginbrenger. De representanten zijn dus geen echte familieleden.

Moet mijn familie bij de workshop aanwezig zijn?

Nee, het is niet nodig dat je familie aanwezig is.

We werken met representanten voor je familieleden. Doordat representanten geen voorkennis hebben over de persoon die ze representeren kunnen ze heel zuiver waarnemen wat er in de diepte speelt.

Kan ik een opstelling voor mijn kind doen?

Jazeker. Dit doen veel ouders.

Merk je bijvoorbeeld dat je kind niet lekker in zijn/haar vel zit, last heeft van boosheid, frustraties, heel stil of juist heel aanwezig is, last heeft van angsten, moeite heeft om alleen te zijn en ga zo maar door… dan kun je een opstelling voor je kind doen. In de opstelling wordt zichtbaar wat er in de diepte speelt.

Hierbij zie ik vaak dat ouders zelf ook stappen te zetten hebben om op hun eigen unieke plek te gaan staan. Dit geeft je vaak dus niet alleen inzicht in de plek voor je kind maar ook voor jezelf.

Waarom werken familieopstellingen zo goed?

Dat is een hele goede vraag waar ik geen duidelijk antwoord op kan geven. 

Een familieopstelling is een werkvorm waar het hele systeem waarin iemand  functioneert in ogenschouw wordt genomen. Er wordt zichtbaar wat er in de diepte speelt. Dit geeft veelal inzicht in de grondslag van jouw belemmerende patronen en handvatten hoe je deze kunt aanpakken. 

Wil je het zelf een keer ervaren? Meld je dan aan als representant of als vraaginbrenger.

Wie is Els van Steijn en wat is de fontein?

Els van Steijn is coach, familie- en organisatieopsteller. Ze is de schrijver van de bestseller ‘De fontein, vind je plek’ (2016), ‘De fontein, maak wijze keuzes’ (2020), ‘De fontein, vier je leven’ (2023).

Zij is de bedenker van de metafoor van de fontein. Door de metafoor van de fontein wordt duidelijk wat jouw unieke plek is in jouw familiesysteem.

In samenwerking met haar begeleid ik de workshop familieopstellingen. Je kunt een opstelling boeken via haar site.

Ik wil wel, maar vind het heel spannend. Wat is je advies?

Dit gevoel is heel normaal. De meeste mensen die naar de workshop familieopstellingen komen ervaren spanning. Vaak zijn ze al dagen of weken naar de dag aan het toeleven en in hun hoofd met hun vraag en de dag bezig. 

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een vraag in ging brengen bij de workshop familieopstellingen bij Els. Ik vond het ook heel spannend maar voelde deze spanning vrij snel minder worden door de veilige sfeer. 

Mijn advies voor als je spanning voelt, laat die spanning er helemaal zijn en ga het aan als je echt stappen wilt zetten naar verandering. Je kan er ook voor kiezen om eerst een keer als representant aanwezig te zijn.

Staat jouw vraag er niet bij of wil je even kennismaken? Neem gerust contact op.

Meedoen? Boek een familieopstelling 

Heb je interesse om als vraaginbrenger of representant aanwezig te zijn bij mijn workshop familieopstellingen?

Er staan opstellingen gepland op de volgende data: