Over Sara van de Venne

Als systemisch coach help ik je ontdekken waar de patronen die jou in de weg zitten, vandaan komen.

Want we willen wel veranderen, maar weten vaak niet hoe. Na zelf ervaren te hebben hoe systemisch werk mijn leven verrijkt heeft, vind ik het geweldig om hiermee anderen ook verder te helpen. 

Mijn cliënten omschrijven me als toegankelijk en doortastend, met een prettige persoonlijkheid waarbij je je snel op je gemak voelt. Dat maakt dat mensen écht stappen durven te zetten. Ik luister graag, stel vragen die je verder brengen en houd mijn cliënten op de juiste momenten een spiegel voor.

Achtergrond

Van opgeslokt door de dagelijkse ratrace

In 1982 werd ik geboren als de derde dochter in een gezin van vier. Tegenwoordig ben ik getrouwd en we hebben drie kinderen. Maar in mijn streven om de beste moeder, vrouw, gezondheidswetenschapper, fysiotherapeut, vriendin… nou ja, de beste álles te zijn, verdwenen een aantal jaar geleden steeds meer voor mij zo belangrijke waarden, zoals vrijheid, verbinding en persoonlijke ontwikkeling.

Naar mijn slaapcoach-tijdperk

Ik gooide het roer om. Ik zegde mijn baan als docent-onderzoeker bij de opleiding Fysiotherapie bij de Hogeschool Rotterdam op en zette mijn promotieonderzoek stop. Een moeilijke keuze maar nodig om naar mijn eigen waarden te gaan leven.

Ik volgde de opleiding tot gecertificeerd slaapcoach en startte mijn eigen (slaap)coachingspraktijk.

Het bleek een schot in de roos. Voor éven tenminste.

In eerste instantie richtte ik me op ouders met slecht slapende kinderen. Het was heel fijn om vermoeide ouders te helpen, maar ik merkte al snel dat ik meer verdieping nodig had. 

Ik was nog niet waar ik wilde zijn. En mijn nieuwsgierigheid was nog lang niet gestild.

Eén-op-één systemische coaching begon een steeds groter onderdeel van mijn werk te worden.

Vanuit mijn passie om te leren en ambitie om mijn potentieel volledig te benutten, volgde ik verschillende scholingen. En toen kwam ik de fontein tegen.

Mijn eerste kennismaking met systemisch werk vergeet ik nooit meer.

Het was een podcast van Els van Steijn waar zij uitleg gaf over systemisch werk. Het boeide me direct en zonder enige twijfel, gaf ik me op voor een coachtraject bij Els. 

Dit traject veranderde mijn kijk op werkelijk álles. Ik heb mijn ouders leren aannemen, waardoor ik zelf nu op mijn eigen unieke plek kan staan.

Hierdoor ben ik veel krachtiger geworden. Ik weet veel beter wat ik wil en kan ik daar ook naar leven. En natuurlijk gaat het soms mis en vind ik mezelf weer op die oude, verkeerde plek staan, maar ik weet nu hoe ik snel weer op mijn unieke plek terugkom.  

Mateloos geboeid door de fontein van Els, startte ik met de opleiding Familieopstellingen bij het Instituut voor Systemisch Werk (IVSW).

Deze opleiding gaf me inzicht in hoe je met een systemische aanpak en het werken met opstellingen tot de kern komt. Een aanpak die ik nu ook in mijn werk toepas.

“Bij de kennismaking voelde ik direct een klik. Tijdens de coaching kwam Sara snel tot de kern. Op een dieper niveau heb ik nu aangekeken wat ik lange tijd onbewust uit de weg ben gegaan. Sara is erg prettig in de omgang. Je kan met haar lachen maar is ook serieus. Ze wist mij precies op de goede momenten uit te dagen om volgende stappen te zetten waardoor ik enorm gegroeid ben.”

Sara buiten werk

Als ik niet werk, geniet ik van sporten, reizen en sociale activiteiten. Ik ben vaak te vinden in het bos.

Ik vind het belangrijk om tijd door te brengen met mijn gezin. En dat niet gehaast of functioneel, maar échte tijd, vanuit aandacht en rust. Samen met de kinderen de mountainbike op. Mijn eigen ouders zie ik ook graag regelmatig, maar dan wel vanuit de plek van het kind. 

Laten we kennismaken

”You do not just wake up and become the butterfly. Growth is a process.”

– Rupi Kaur